torsdag 10 januari 2013

...Shoppat lite.....Svenskt Tenn..


...eller lite mer drömshoppat, det kan man kalla det för...jag har i alla listat lite saker jag skulle vilja shoppa direkt om jag hade den stora plånboken, och då har jag inte ens tittat på de underbara möblerna......Men varför inte se det som min önskelista för åren som kommer....För jag lovar att de flesta av dessa vackra ting kommer att finnas kvar en  lång tid framöver...För de flesta av dessa fina saker är klassiker som det mesta hos Svenskt Tenn, de håller stilen genom tiden.....
Och Svenskt Tenn kommer att finnas kvar, det kan man vara säker på....
Här kommer min lilla hyllning till....Svenskt Tenn. Bild och text är hämtad från Svenkt Tenns hemsida, sakerna jag valt ut är bara ett axplock av alla de vackra saker som finns där.

Svenskt Tenn är ett inredningsföretag med butik på Strandvägen 5 i Stockholm. Företaget grundades 1924 av Estrid Ericsson, Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige. Och mod var en egenskap som skulle utmärka Estrid Ericson livet ut. Hon startade sitt företag ur passion och höll fast vid sina ideal även när det blåste motvind. Svenskt Tenn förblev sig likt under samhällsomvälvningar och världskrig, 50-talets framväxt av det svenska folkhemmet, 60-talets ungdomsdemonstrationer, 70-talets mjukisrevolution. Estrid Ericson höll i den dagliga driften av företaget ända fram till 1975, då hon, vid fyllda 81, sålde företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Men hon fortsatte som konstnärlig ledare i flera år till. Strax innan hon gick bort, 1981, skapade hon några av sina finaste tennpjäser någonsin.
Hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment består av produkter som är av egen design. Enbart Josef Frank efterlämnade 2 000 möbelritningar och drygt 160 textila mönster. En svensk kulturskatt som vi är oerhört stolta och glada över att få förvalta och vidareutveckla.
Bland de ca 40 textila mönster som finns i produktion, finns både klassiker och sådana som nyligen tagits i produktion. På så sätt lever Josef Frank vidare. 
I butiken finns också möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare och konsthantverkare. Vi bjuder regelbundet in även andra kreatörer för att bli tolkade och utmanade. I skyltning, dekor och utställningar.
Svenskt Tenn är en ständigt föränderlig scen – helt i Estrid Ericsons anda.



 Inför Svenskt Tenns 80-års jubileum 2004 skapades kollektionen ”Nytt Svenskt Tenn” av tio kvinnliga svenska formgivare för att hedra Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Det var med den gustavianska kolonnljusstaken som inspiration Sissi Westerberg bestämde sig för att skapa ett samtida uttryck i tenn. Ljusstakens fot bildar ett organiskt, mjukt mönster där tennet tycks ha smält och slumpartat runnit ut och stelnat.




Den runda formen återkommer ständigt i Josef Franks produktion, inte minst i hans spegel från 1930-talet med konformad mahognyram och konvext spegelglas. Inspiration hämtade han från renässansen, en tid då man gärna använde konvexa speglar för att fånga hela rummet liksom i en tavla.

Tehuv Elefant Lin


Grytvante Elefant Lin
Estrid  Ericson hämtade uppslag och inspiration från litterära miljöer för sina interiörer.
Sentensen “A thing of beauty is a joy forever” härrör från den engelske 1800-tals poeten John Keats. Detta var ett av Estrid Ericsons favoritcitat.

Josef Frank Mahognyspegel här i vitt.


Josef Franks Hortuskruka visades på vårutställningen 1942 i rött, grönt och blått glas. Den ursprungliga modellen var i mässing, men under kriget då all metall var hårdvaluta, lät Estrid Ericson glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas.

Ljusstaken som liknar en fullt utslagen lotus ritade arkitekt  Björn Trägårdh 1929. Från början var ljusstaken en specialbeställning från en Mrs Isabelle Clow i Chicago, innan den skickades över till USA ställdes den ut på Nationalmuseum.

När Carina Seth Andersson formgav vaser för Svenskt Tenn 2009 utgick hon ifrån de exotiska föremål som Estrid Ericson tog med sig hem från sina resor. Carina funderade kring det exotiska i den nordiska naturen och hämtade inspiration från slingrande skogsvägar, en tidig sommar morgon och det norrländska vemodet. Daggdroppen, hygget med alla sina stubbar och alla dessa kottar under fötterna på stigen.


Vasen med den mjuka päronformen ritades av Björn Trägårdh 1933 för Svenskt Tenn. Samma år formgav han flera tennföremål som alla går i samma stil, tenn som krönts med en mässingskant.

Estrid Ericson reste mycket och tog med sig olika slags former, mönster och souvenirer hem. Det var efter en förlaga från Belgiska Kongo som Estrid ritade tyget med de små elefanterna. Elefant trycktes för första gången på slutet av 1930-talet.

Estrid  Ericson hämtade uppslag och inspiration från litterära miljöer för sina interiörer.
Sentensen “The world is a book and he who stays at home read only one page” härrör troligen från den helige Augustinus. Detta var ett av Estrid Ericsons favoritcitat då resor kom att bli en av hennes främsta inspirationskällor.

Förkläde Vuxen Elefant Lin


Den konstnärlige medarbetaren Björn Trägårdh tillhörde definitivt Svenskt Tenns mest radikala krafter i början av 1930-talet. 1932 ritade han bordslampan i tenn.

Barnservisen togs fram av Ingegerd Råman i samarbete med Svenskt Tenn. Dekoren har tolkats efter mönstret i Estrid Ericsons elefanttyg och om tittar man noga syns det att en av elefanterna går åt fel håll.
Klöver är en ljuslykta i standardmaterialet klöverplåt, en perforerad metall som ofta används i industriprodukter som ventilgaller.
Sara Szyber har ritat ljuslyktan vars klövermönster ger snudd på orientaliska skuggor. Även Josef Frank använde klöverplåt, om än i en annan skala. Bland annat till paraplyställ och papperskorgar.  

Erika Pekkari har formgivit krukor med mässingsfat exklusivt för Svenskt Tenn. Finns i tre storlekar..

 Matta “Schackrutan”, formgiven av Margit Thorén under 1940-talet.


Estrid Ericson reste mycket och samlade under sina resor på sig olika slags saker och mönster. Coaster Panama började tillverkas 2008 och har ett mönster hämtat från Estrids man kapten Sigfrid Ericsons flätade sommarhatt, Panamahatten.

Estrid Ericson reste mycket och samlade under sina resor på sig olika slags saker och mönster. Coaster Panama började tillverkas 2008 och har ett mönster hämtat från Estrids man kapten Sigfrid Ericsons flätade sommarhatt, Panamahatten. 

Vackert dukade bord låg Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson varmt om hjärtat. Med mönster av Josef Frank och Estrid Ericson pryder servetterna varje dukning och passar till vardag och fest. 

Stockholmskartan är ritad av Josef Frank 1939 och har använts som näsduksmotiv, kudde samt dekor till tallrik från Fornassetti.
Svenskt Tenn idag
Svenskt Tenn har ett unikt arv. Den mänskliga modernism som utmärkte Estrid Ericsons och Josef Franks miljöer saknar motstycke i historien och utgör än idag ryggraden i företagets verksamhet.
Men det är inte bara det estetiska arvet som gör Svenskt Tenn speciellt, utan också företagsformen. Svenskt Tenn ägs av en stiftelse, med ett enda mål: att företaget ska leva för evigt. Det ger oss möjlighet att jobba med en kvalitet och en långsiktighet som är få företag förunnad.
Josef Frank visste inte hur rätt han skulle få när han en gång sade: 
”Möbler överlever maskiner, människor, kläder och hus.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen med dina idéer, tankar och åsikter och annat..